Atunci cand cercetatorii au descoperit pentru prima data efectele benefice incredibile ale antioxidantilor, a pornit si vanatoarea tuturor alimentelor bogate in acesti elementi. In acest fel, oamenii se pun la adapost de cancer, boli de inima si numeroase alte afectiuni.
Cercetatorii de la Universitatea Scranton, in frunte cu Joe Vilson, un chimist specializat in masurarea antioxidantilor din alimente, explica pentru Prevention ca cea mai buna solutie este sa ai o dieta cat mai diversificata, dar din care sa nu lipseasca urmatoarele alimente extrem de importante:
Paste integrale
"Pastele integrale au de 3 ori mai multi antioxidanti fata de cele rafinate, imbogatite cu diverse arome si din care au fost eliminate majoritatea elementelor nutritive", spun cercetatorii de la Scranton. Multe studii epidemiologice arata ca prin consumul acestor paste reduci riscul aparitiei bolilor de inima.
"Inainte credeam ca acest lucru se intampla datorita scaderii nivelului de colesterol, dar se pare ca polifenolii au efecte benefice asupra presiunii sanguine". Concentratia de antioxidanti din aceste alimente este similara cu cea gasita in fructe si legume.
Popcorn
Floricelele au de 4 ori mai multi polifenoli decat majoritatea fructelor si legumelor. Popcorn-ul facut acasa, din porumb natural, este cat se poate de sanatos si nu are chimicale adaugate.
Ouale
Ouale nu sunt in general o sursa puternica de antioxidanti, caci au cantitati prea mici de luteina (care protejeaza ochiul de degenerescenta maculara), in comparatie cu alte surse bogate precum spanacul. Totusi, oamenii de stiinta de la Centrul de Nutritie Umana de la Universitatea Tufts au descoperit ca luteina din galbenusul de ou este absorbita mult mai bine fata de cea din spanac, probabil datorita faptului ca tocmai galbenusul ajuta mai