Eurodeputatul PDL este membru în subcomisia pentru Magreb a Parlamentului European şi a participat la mai multe runde de alegeri în Africa – o experienţă extraordinară, spune el. Ce face eurodeputatul Cristian Preda atunci când nu dă declaraţii contra „liniei partidului“? Bineînţeles, lucrează în Parlamentul European. Dar îl găsim adeseori în Africa.
Europarlamentarul Cristian Preda, 45 de ani, reuşeşte să fie o figură aparte în PDL. Este unul dintre cei mai vehemenţi critici ai guvernului şi nu de puţine ori, ai preşedintelui. Ultima dată, s-a declarat în dezacord cu atacurile preşedintelui la adresa Regelui Mihai. Nu mai departe de acum două săptămâni, i-a cerut premierului Boc, şeful său de partid, să demisioneze. Aceasta după ce, anul trecut, primise deja un „cartonaş galben" din partea lui Emil Boc. Despre activitatea sa din Parlamentul European s-a scris destul de mult atunci când a invitat la Bruxelles 100 de localnici din Roşia Montană, susţinători ai proiectului minier. Ceea ce se cunoaşte mai puţin este activitatea lui pe continentul african.
Cristian Preda este membru în Comisia pentru Politică Externă (AFET) şi face parte din delegaţia Parlamentului European pentru ţările din zona Magreb. Surprinzător, la prima vedere. Dar nu prea. Profesorul de ştiinţe politice a fost, din 2005, secretar de stat în Ministerul Afacerilor Externe şi reprezentant personal al Preşedintelui României pentru Francofonie.
Românii construiesc autostrăzi africane
A pregătit Sommet-ul Francofoniei desfăşurat în anul 2006 la Bucureşti şi a rămas reprezentant al Preşedintelui României pentru Fracofonie, până în martie 2009. Cum francofonia înseamnă, în bună măsură, legături cu o mare parte a statelor africane, lucrurile se leagă. „Şi totuşi, atunci când am făcut această alegere, unii dintre colegi, persoane importante, mi-au râs în nas. Magreb?