Conf. dr. Maria Bari, şefa secţiei de ginecologie de la Spitalul Filantropia şi medic MedLife, a observat tendinţa tot mai multor femei de a-şi schimba foarte des medicii. Multe dintre frământările femeilor îşi au originea în problemele sexuale şi ginecologice. De aceea, medicul ginecolog are, de multe ori, şi rol de psiholog.
Adevărul: Mai există femei care se jenează să-i vorbească medicului despre problemele ginecologice?
Maria Bari : În niciun caz, trăim într-o vreme în care jena a fost desfiinţată. Mai ales acum, cred că jena dispare şi din cauza faptului că instituţia căsătoriei nu prea mai există.
În cazul în care, totuşi, aveţi paciente care nu se simt confortabil să vă povestească despre problemele lor ginecologice, cum procedaţi?
Eu încerc să creez cu toate pacientele mele o relaţie foarte similară celei de prietenie, din start. Pentru că, dacă suntem prietene, femeia îşi deschide sufletul mai uşor.
Mai reuşesc să vă surprindă cu ceva pacientele dumneavoastră?
Nu, nu mă surprind, dar mă învaţă multe lucruri la care nu m-aş fi gândit niciodată.
Ne puteţi povesti un caz care v-a marcat?
Da, primul chiuretaj pe care l-am realizat vreodată, în anii '90. A fost la o fetiţă de 15 ani. Ea a venit împreună cu mama ei care, atunci când i-am expus riscurile unei astfel de proceduri, mi-a spus foarte clar că nu consideră că există o altă opţiune decât avortul. „Vedeţi-vă, doamnă, de treabă, fetiţa mea suportă. Eu vreau s-o chiuretez, vă dau bani", mi-a zis. Vedeţi, deci, cum se punea problema. Şi după chiuretaj a sângerat fetiţa aceea atât de mult, încât a trebuit să folosesc o cantitate mare de medicamente...
Conf. dr. Maria Bari lucrează aproximativ 15 ore pe zi
Şi s-au mai schimbat lucrurile de atunci?
Dimpotrivă, este mai rău ca atunci. Atunci era câte o situaţie