Un titlu cu litere îngroşate deschidea joi prima pagină a principalului săptămânal francofon elveţian, Matin Dimanche: 'Elveţienii ar putea fi plătiţi în euro'. Este vorba deocamdată doar de o ameninţare, dar care ar putea deveni reală în viitorul apropiat, scrie săptămânalul Le Point.
A avea o monedă care serveşte drept valoare de refugiu nu este neapărat un avantaj. Cu puţin timp în urmă, un euro era cotat la 1,65 franci elveţieni. Acum, el se schimbă cu 1,05 franci. Analiştii cred că în câteva zile cele două monede se vor afla la paritate. Rezultatul este că întreprinderile exportă tot mai greu, iar turiştii evita o ţară devenită mult prea scumpă. Valentin Vogt, preşedintele Uniunii Patronale Elveţiene, recomandă categoric întreprinzătorilor să mărească programul de muncă sau să diminueze salariile. 'Pentru angajaţi, este preferabil să muncească, temporar, mai mult, decât să-şi piardă locul de muncă', declară Vogt, citat de NZZ am Sonntag.
De unde această idee de a plăti salariaţii în euro?, se întreabă ziarul. Patronii au încercat mai întâi să reducă salariile lucrătorilor francezi şi germani din zona de frontieră, pe motivul că, datorită cursului, au câştigat 25% în plus de la începutul anului şi cu 40% mai mult în ultimii doi ani. Dar legea elveţiană nu permite discriminarea între lucrătorii transfrontalieri şi muncitorii care locuiesc în Elveţia. De aici ideea unora dintre patroni de a-i plăti pe angajaţi în euro sau în funcţie de cursul euro . 'Acest lucru este posibil, cu condiţia ca această clauză să fie înscrisă în contractul de muncă', precizează Blaise Matthey, director general al Federaţiei întreprinderilor romande.
În timp ce Elveţia conta pe o creştere economică de 1,7 - 2% în cursul acestui an, tot mai mulţi economişti vorbesc deja de recesiune în 2012. În timp ce seifurile băncilor se umplu, comenzile pe