Insula grecească Zakynthos a fost numită recent „insula oarbă” de presa elenă după ce s-a constat că 700 de locuitori ar fi primit pensii de invaliditate pentru orbi în ciuda faptului că văd perfect.
Ministerul Sănătăţii din Grecia a decis să înceapă o anchetă după ce a observat numărul relativ mare de orbi – aproximativ 2% din populaţia totală de 35.000, potrivit cotidianului turc Hurriyet Daily News. Anchetatorii au descoperit că certificatele de orbire au fost acordate în perioade preelectorale.
Majoritatea celor care beneficiază de pensii au susţinut că au fost orbi la naştere, deşi insula grecească nu avut niciodată în istoria ei vreun focar care cauzează orbirea.
Pensiile livrate celor care se pretind orbi în Zakynthos costă statul grec 6,4 milioane de euro pe an. Ministerul a anunţat că toţi rezidenţii insulei care pretind indemnizaţii de handicap trebuie să se supună acum unui control medical la un spital de stat înainte de a primi pensia.
În urma unor anchete media, presa elenă a numit Zakynthos „insula oarbă”, observând că evenimentele sunt rezultatul neglejenţei şi nepăsării statului.
Handicapaţi sănătoşi şi în România
Situaţii similare celor din insula grecească sunt şi în România. Anul trecut, „Adevărul” prezenta cazul a patru persoane din Botoşani care „au orbit” în acte pentru a primi indemnizaţii de handicap şi pentru a-şi angaja neamurile ca însoţitori. Acestea erau rude cu o angajată a Direcţiei de Asistenţă Socială, instituţie care dă undă verde dosarelor de handicap.
În urmă cu şase ani, cei patru botoşăneni au primit certificate de nevăzători, gradul I, de la acelaşi medic oftalmolog.
Ministrul Muncii, Sebastian Lăzaroiu, a afirmat recent, la Hunedoara, că în acest judeţ se află cele mai multe persoane cu handicap din regiunea Vest (4,44% raportat la 463.102 locuitori),