Bursa de Valori Bucureşti (BVB) a încheiat sesiunea de vineri cu aprecieri consistente ale indicilor, de peste 4-5%, în corelare cu marile burse europene, care creşteau şi cu mai mult de 3%. Totuşi, lichiditatea a fost de circa două ori mai redusă decât în ultimele şase şedinţe, care au fost caracterizate şi de volatilitate.
Cele mai lichide zece acţiuni, cu excepţia SIF-urilor, au crescut pe medie cu 4,6%, indicele BET urcând la 4.679 puncte. De asemenea, piaţa per ansamblu, a cărei evoluţie este descrisă de indicele BET-C, a avsansat cu 4,73%, până la o cotaţie a indicelui de 2.865 puncte.
Cea mai puternică revenire s-a înregistrat pentru sectorul financiar, indicele BET-FI, care urmăreşte evoluţia SIF-urilor şi a Fondului Proprietatea, crescând cu 5,6%, până la 17.968 puncte.
Cele mai lichide acţiuni au fost cum ne-am obişnuit cele ale Fondului Proprietatea (FP), dar acestea au cumulat un rulaj cu mult în scădere faţă de precedentele şedinţe, de numai 19,2 milioane lei. Aprecierea titlurilor FP a fost de 5,8%, până la o cotaţie de 0,4607 lei.
Podiumul lichidităţii a fost completat de acţiunile BRD şi SIF Oltenia (SIF5), cu schimburi de 4,4 milioane lei, respectiv 4,2 milioane lei. Titlurile BRD au avansat cu 4,55%, la 11,50 lei, în vreme ce acţiunile SIF5 au urcat cu 5,65%, la 1,047 lei.
Totodată, s-a raportat încă o tranzacţie specială (negociată în afara pieţei) cu titluri Argus Contanţa (UARG), în valoare de 3,8 milioane lei, încheiată la cotaţia de 4 lei/acţiune.
Dintre cele mai lichide acţiuni de vineri, cel mai mult au crescut SIF Transilvania (SIF3), cu 8,4%, până la 0,42 lei.
Sectorul energetic a avansat ceva mai repede decât piaţa per ansamblu, cu 4,85%, fiind tras puternic în sus de acţiunile Rompetrol Rafinare (RRC), care au câştigat 9,4%, dar pe o lichiditate modestă, de sub 80.000 lei.
La ora închider