Guvernul italian se va reuni vineri după-amiază, la 19h (ora locală), pentru adoptarea unor noi măsuri de austeritate, care au drept obiectiv reducerea deficitului bugetar şi a datoriei publice cifrate la 120% din Produsul Intern Brut, a patra din lume ca mărime.
Ministrul Economiei din Italia, Giulio Tremonti, a promis adoptarea rapidă a noului plan de austeritate, care va conţine "măsuri foarte severe", pentru a reduce deficitul bugetar în 2013, în loc de 2014, într-un moment în care Italia este supusă unei puternice presiuni din partea pieţelor financiare, a partenerilor săi europeni şi a Băncii Centrale Europene.
Premierul italian, Silvio Berlusconi, anunţase adoptarea acestui plan de austeritate cel târziu până pe 18 august, explicând că "trebuie acţionat repede".
În faţa a 150 de parlamentari reveniţi special din vacanţă, ministrul italian al Economiei, Giulio Tremonti, a indicat că Guvernul a decis să adopte mai repede planul de austeritate, din cauza noilor evoluţii negative pe burse şi deci a intensificării crizei. Italia îşi reduce deficitul bugetar
Italia va reduce deficitul bugetar "de la 3,8%-3,9%, cât este în prezent, la zero şi asta în numai doi ani, cu un efort repartizat 50%-50% pe 2012-2013". Deşi deficitul italian este minor în comparaţie cu alte ţări europene, reducerea sa reprezintă singura cale pentru diminuarea datoriei publice.
Presa italiană afirmă că Giulio Tremonti a primit o scrisoare secretă din partea Băncii Centrale Europene, care conţine paşii de urmat, pentru a ajunge cu bine la rezultat şi anume: reducerea costurilor birocratice, reducerea zilelor libere, lansarea unui program de privatizare, reforma anumitor ajutoare sociale şi a pensiilor, lupta contra evaziunii fiscale, majorarea impozitului pentru veniturile care depăşesc 90 de mii de euro pe an şi a taxelor pe câştiguri financiare şi