MIRCEA PEIA - specialist medicina complementara si reflexoterapie - Timisoara, tel. 0256/43.18.91, 0747/22.20.24
Este stiut ca traumatismele medulare se produc cel mai frecvent in regiunea lombara si cea cervicala, putand avea ca urmare elongatia coloanei vertebrale, compresia, impingerea ei laterala sau, in cel mai rau caz, sectionarea ei. Evident, daca maduva spinala este traumatizata, fibrele nervoase din zona atinsa pot fi afectate, la fel ca si o parte din muschii si nervii situati dincolo de zona traumatizata. Mai mult, daca, precum in cazul mamei dvs., traumatismul medular este urmat de hemoragie (in jurul maduvei spinale), aceasta determina compresia medulara care genereaza slabiciunea sau pierderea sensibilitatii in membre si trunchi. Asadar, efectele imediate ale unui traumatism al coloanei vertebrale sunt, adesea, paralizia sau pierderea sensibilitatii intr-o anumita parte a corpului (picioarele in cazul dvs.), urmate sau nu de pierderea controlului sfincterian vezical si anal, cresterea riscului de accidentare a partii corpului ce si-a pierdut sensibilitatea, cresterea riscului de a dezvolta infectii urinare recurente, in cazul pierderii controlului mictional.
Din pacate, orice sechela a traumatismului medular care persista mai mult de 6 luni prezinta riscul de a ramane permanenta. Chiar si asa, persoanele care, in urma unui accident, si-au pierdut mobilitatea in picioare si partea inferioara a corpului, nu trebuie sa isi piarda speranta. Desi recuperarea dupa un asemenea eveniment cere timp, prin tratament si tehnici recuperatorii, multe persoane paralizate isi pot, apoi, continua viata intr-un mod productiv. In privinta tratamentului, trebuie cunoscute urmatoarele aspecte:
* Corticoterapia ajuta, in principal, la diminuarea edemului ce comprima maduva spinala, in timp ce antibioterapia este necesara in cazul infectiilor urinare. @N