Primul tezaur monetar de aur din Oltenia, alcătuit din 75 de monede de aur de 24 karate din secolul al XVIII-lea, a fost descoperit recent de arheologii Muzeului Olteniei în şantierul arheologic de la Desa, unde fac săpături în prezent.
Potrivit arheologului Florin Ridiche, coordonatorul şantierului arheologic de la Desa, descoperirea este singulară în ţară şi a fost foarte surprinzător şi pentru arheologi că acest tezaur monetar a apărut într-o săpătură arheologică şi nu este o descoperire întâmplătoare făcută de localnici, motiv pentru care toate piesele au fost integral recuperate.
"Nu mă aşteptam la această descoperire. Până şi ulcica în care s-au aflat monedele de aur şi dopul de lemn care a astupat acest ulcior s-au păstrat. Puritatea aurului din aceste monede este de 998 la mie, adică 24 de karate", a spus Florin Ridiche, vineri, într-o conferinţă de presă.
El a menţionat că printre cele 75 de monede sunt 30 de piese Napoleon al III-lea, monede de câte 20 de franci, care au constituit prototipul pentru prima monedă de aur românească, cea de 20 de lei, bătută în 1868, numită popular 'un pol'. De asemenea, mai sunt 30 de ducaţi austrieci din vremea împăratului Franz Josef, bătuţi în monetării de la Viena şi de la Alba Iulia, patru monede cu reprezentarea primului rege italian Victor Emanuel şi încă 11 monede ale unui sultan turc.
"Cea mai veche monedă datează de la 1848, iar cea mai nouă de la 1868. Interesant este că ulcica a fost găsită la aproximativ un metru de temelia castrului roman pe care îl cercetăm la Desa. Probabil cel care a îngropat aceste piese şi-a luat ca reper ruinele încă în picioare ale acestei cetăţi romane. Legat de cine ar fi putut să îngroape aceste monede avem mai multe variante: la vremea respectivă era intens comerţul cu lână pe Dunăre, ciobanii din zona Luncii Dunării duceau lâna în po