Modalitatea de impozitare a caselor, terenurilor şi mijloacelor de transport s-ar putea modifica începând de anul viitor, titrează Gândul vineri, citând oficiali din Ministerul de Finanţe. Acesta doreşte să elimine aberaţii ale sistemului în care proprietarul unei locuinţe mici din centrul oraşului plăteşte mai mult decât o persoană care deţine o vilă de lux la marginea oraşului. „Nu se face distincţie dacă locuinţa este în centrul unui oraş de 10.000 de oameni sau în centrul Bucureştiului. Este absurd", au comentat oficiali din minister.
Sistemul de impozitare, neschimbat de 20 de ani, este ineficient, spun sursele citate de Gândul, precizând că o analiză serioasă este necesară, dar şi o discuţie cu misiunea FMI, ce va reveni la Bucureşti în noiembrie. Nu există un termen de la care să fie introdus noul sistem, dată fiind amploarea proiectului: „Poate fi pe termen mediu, nu neapărat din acest an. Vrem să regândim întregul sistem de impozitare. Nu vrem să facem acest lucru «pe picior».”
Strategia fiscală aprobată miercuri de Guvern arată că noul mecanism de calcul ar permite majorarea veniturilor colectate din impozitele pe case, terenuri şi automobile cu peste un miliard de lei în următorii trei ani.
În urmă cu un an, Guvernul a decis ca impozitul pentru autovehicule cu capacitate cilindrică de peste 2000 centimetri cubi să se dubleze, iar persoanele care deţin în proprietate mai multe clădiri să achite impozite majorate cu procente între 65 şi 300%.
Modalitatea de impozitare a caselor, terenurilor şi mijloacelor de transport s-ar putea modifica începând de anul viitor, titrează Gândul vineri, citând oficiali din Ministerul de Finanţe. Acesta doreşte să elimine aberaţii ale sistemului în care proprietarul unei locuinţe mici din centrul oraşului plăteşte mai mult decât o persoană care deţine o vilă de lux la marginea oraşului. „Nu se fac