Elevi, studenţi, părinţi - cotizăm toţi cu energie şi, în ultimii zeci de ani, cu din ce în ce mai mulţi bani pentru a ne educa.
Astfel, căutăm cea mai bună şcoală, cea mai bună facultate, ca apoi să avem cel mai bun şi mai bănos job, care să ne aducă repede o casă, o maşină, călătorii vara şi iarna. În tot acest drum uităm uneori să ne întrebăm din timp ce ne place să învăţăm, cum ne-ar plăcea să învăţăm şi cine suntem.
Există mai multe feluri de a învăţa, iar fiecare îşi poate căuta propriul design de învăţare (nu e o expresie la întâmplare, ci un serviciu oferit de specialiştii în educaţie). La fel de frumos ar fi dacă am alege să fim autonomi în învăţare: adică să decidem ce, cât şi cum studiem în loc să devenim tributari programelor educaţionale (la noi, multe dintre ele înfiinţate doar pentru a aduce profit universităţilor). Să ne găsim domeniul care ne pasionează, să învăţăm continuu şi ce acumulăm să dăm mai departe altora.
Am întâlnit câţiva tineri de până în 30 de ani care militează pentru o astfel de educaţie alternativă. Organizează programe de dezvoltare pentru tinerii din organizaţiile studenţeşti şi o fac prin mentorat, pasiune, motivaţie, învăţare continuă. Nu vor să plece din România, încă mai au treabă aici în educaţie - mi-au spus cu siguranţă în voce. Sunt membrii Centrului de Resurse pentru Organizaţii Studenţeşti, pe care i-am cunoscut săptămâna trecută la Plaiul Foii (Braşov), unde au organizat Şcoala de Vară Alternativă „Cros Camp". Mai multe despre ei şi cum să învăţăm altfel, pe tot parcursul vieţii, aflaţi într-o poveste de săptămâna viitoare.