Italia va adopta un nou plan de austeritate anti-criză. Silvio Berlusconi introduce o aşa-zisă "taxă de solidaritate" ce va fi aplicată veniturilor cele mai mari. Ea se va ridica la 5 la sută pentru cei care câstigă peste 90 de mii de euro pe an şi de zece procente pentru cei care câstigă peste 150 de mii pe an.
Sub presiunea Băncii Centrale Europene şi a partenerilor săi din zona euro, Silvio Berlusconi prezidează în această seară un consiliu de miniştrii extraordinar, ocazie cu care se va adopta acest nou plan ce prevede economisirea a 45 de miliarde de euro în următorii doi ani.
În primul rând, il Cavaliere introduce o aşa-zisă "taxă de solidaritate" ce va fi aplicată veniturilor cele mai mari. Ea se va ridica la 5 la sută pentru cei care câstigă peste 90 de mii de euro pe an şi de zece procente pentru cei care câstigă peste 150 de mii pe an.
Vestea reprezintă o adevărată revoluţie în penisulă întrucât până acum, dornic să nu supere electoratul de centru-dreapta, Silvio Berlusconi refuzase orice presiune fiscală suplimentară. Liga nordului a reuşit pare-se să-l convingă că nu numai clasa mijlocie trebuie mulsă, pot plăti mai mult şi cei mai bogaţi dintre italieni. Să nu uităm că însuşi şeful guvernului de la Roma va fi atins de această măsură, Berlusconi deţinând una dintre cele mai mari averi din Italia. Mai puţini bani în provincii
Tot la capitolul economii, şeful executivului vrea să reducă traiul de viaţă al clasei politice, descrisă deja de opinia publică drept o "castă" cu privilegiile ei. Guvernul vrea astfel să reducă numărul de provincii alet Italiei şi să regrupeze comunele cele mai mici. Rezultatul este că colectivităţile locale vor primi asadar în următorii doi ani 9 miliarde şi jumătate de euro mai puţin, veste care fireşte l-a înfuriat pe preşedintele provinciilor italiene.
Evaziunea fiscală va fi şi ea mai mult în