Aprecierea francului elveţian pune pe jar autorităţile elveţiene. Un franc puternic pe termen lung poate fi o problemă pentru economie. Ca urmare, Banca Naţională Elveţiană ia mai multe măsuri, pentru a scădea valoarea francului elveţian în raport cu euro şi dolarul. Una dintre ele ar putea fi legarea francului de euro.
Paradoxal, un franc puternic nu e un lucru bun pentru Elveţia. Francul elveţian s-a apreciat cu peste 40% în ultimii trei ani faţă de euro, ceea ce are două efecte negative. În primul rând, societăţile elveţiene care exportă sunt penalizate pentru că încasează euro sau dolari, dar îşi plătesc salariaţii în franci, deci înregistrează deficite. Celălalt factor negativ este scăderea numărului turiştilor. Elveţia nu era deja o ţară ieftină, dar când pentru un turist european preţurile sunt practic cu 20% mai mari acum decât la începutul anului, e clar că acel turist se va gândi de două ori înainte de a merge în Elveţia.
Consecinţa: economia elveţiană are de suferit şi nu puţini sunt cei care cred că dacă va continua aşa, în 2012, Elveţia ar putea cunoaşte recesiunea, ceea ce nu se întâmpla prea des.
Mai mult, spune un profesor de finanţe de la Universitatea din Lausanne, dacă situaţia nu se îmbunătăţeşte în Europa, ar putea deveni chiar dramatică pentru Elveţia.
Măsuri pentru slăbirea francului elveţian
Pentru a slăbi francul elveţian, banca naţională a ţării a luat deja câteva măsuri, a aruncat mai multe lichidităţi pe piaţă, a redus dobânzile, dar ar mai putea face ceva şi anume să impună dobânzi negative. Cu alte cuvinte, cine va avea un cont în franci elveţieni nu numai că nu va primi dobândă pe el, dar va trebui să plătească un fel de taxă, asta pentru a descuraja temporar cumpărarea de franci elveţieni.
În fine, mai e o măsură posibilă şi anume legarea francului elveţian de euro, o măsură temporară