În aproximativ două săptămâni, în Bucureşti,vor fi introduse, în premieră pentru România, două motociclete de intervenţie rapidă, proiectul fiind derulat de Ministerul Sănătăţii în colaborare cu Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU).
“În premieră pentru România, în curs de circa două săptămâni, vom lansa primele două motociclete de intervenţie rapidă, în Bucureşti. Proiectul este unul realizat în colaborare cu IGSU, iar motocicletele vor fi dotate cu defibrilator, echipament de resuscitare, stingător şi oxigen. Astfel, dacă ajunge la un caz de stop cardiac, paramedicul de pe motocicletă poate defibrila pacientul, având dotarea minimă necesară pentru a salva o viaţă, exact după standardele europene“, a declarat, vineri, într-o conferinţă de presă la Şimleu Silvaniei, subsecretarul de stat în Ministerul Sănătăţii Raed Arafat.
Potrivit sursei citate, cele două motociclete au fost achiziţionate din fondurile obţinute de la populaţie prin redirecţionarea a doi la sută din impozitul pe venit către Serviciul Mobil de Urgenţă, Reanimare şi Descarcerare (SMURD).
“Motocicletele vor deservi zonele aglomerate şi greu accesibile, asigurând ajutor până la sosirea echipajelor de pe maşini. Facem tot posibilul pentru a ajunge la bolnav cât mai repede. Este un proiect specific Bucureştiului, nu aş lansa motocicletele în niciun alt oraş din ţară“, a declarat Arafat.
El a explicat că situaţia Capitalei este una aparte, întrucât are un centru istoric unde unele străzi sunt greu accesibile maşinilor de intervenţie.
De asemenea, în Bucureşti “circulaţia rutieră este bară la bară” şi ambulanţa nu poate trece, astfel că până ajunge la faţa locului pot trece 10-15 minute, lucru care reduce şansele de salvare a pacientului.
“În schimb, o motocicletă poate ajunge mult mai repede pentru a începe acordarea primului ajutor. Este un proiect sigu