Jumatate din populatia lumii locuieste la oras, iar procentul va ajunge, în 2050, la 70%, arata un raport al Organizatiei Natiunilor Unite.
Nu neaparat în acelasi ritm, spatiul mediu de locuit scade de la an la an în toata lumea. Unul dintre motive e criza. România nu face exceptie. Acum, nu stiu daca la noi (chiar) a crescut vreodata spatiul mediu de locuit. Eu cred ca noi am avut mereu o tara intrata la apa, cu case pe masura. La noi, spatiul mediu de locuit a fost mic dintotdeauna. Ne stie toata Europa ca avem blocuri de patru, opt sau zece etaje cu case mici-mici-mici.
Case-cutii de chibrituri construite pe repede-nainte, locuinte cu doua sau trei camere înghesuite care, puse laolalta, fac cât un living de familie cu venituri medii în multe dintre tarile occidentale.
Multi dintre arhitecti spun ca românii, chiar si cei cu dare de mâna, îsi fac vile cu etaj, dar când vine vorba de împartirea camerelor, merg tot pe varianta „mici, da' multe". Dupa atâtia ani de democratie, casele noastre nu se dezic de mostenirea cutiilor de chibrituri. Dar nici nu mai e nevoie. Suntem si noi acum în rând cu lumea.
Avem case mici, trebuie sa gasim soltii destepte ca sa ne facem viata mai buna în ele. În 2012, designerii merg pe solutii practice pentru cutiile de chibrituri. Ideea principala: foloseste cu cap fiecare centimetru patrat!
De luni, 15 august, Ikea va distribui în România 950.000 de cataloage pentru 2012. Ia-l pagina cu pagina, vei gasi în el variante destepte si pentru baie, si pentru living. Îti poate fi manual. N-ai bani pentru amenajari acum? Nu-i bai, tine-l la îndemâna pentru când bugetul îti va permite. Poate peste vreo zece ani vom avea si noi 950.000 de locuinte mici, dar frumoase.