Ne-am obisnuit sa ne facem cumparaturile de la supermarket si sa ne lasam sedusi de ambalajele stralucitoare si produsele care arata impecabil din toate punctele de vedere, si aici ma refer, in mod deosebit, la fructe si legume.
Nu ne mai intrebam de ce arata asa la atata timp dupa ce au fost culese si dupa drumul lung pana sa ajunga in depozit si de aici la cumparator.
Toate fructele si legumele din supermarket, facute sa ia ochii cumparatorului si sa scoata bani multi din buzunar, sunt garnisite cu fel de fel de chimicale, menite sa le dea forma si dimensiunea prestabilita, culoarea vie si sa le mentina proaspete si stralucitoare cat mai mult timp.
Un kg de zarzare palide, fara parfumul si gustul stiut, cumparat de la supermarket, a rezistat afara, pe balcon, in bataia soarelui de iunie, mai mult de trei saptamani, fara sa-si modifice forma sau culoarea si fara sa se stafideasca asa cum ar fi fost normal. Un mar a rezistat pe masa din bucatarie mai bine de o luna si jumatate fara nicio modificare.
Ca sa te convingi cat de nocive sunt fructele si legumele cumparate pe bani multi din supermarket pe care i le dai copilului sau rudei bolnave, pentru ca asa sunt recomandarile, sa consumi zilnic fructe si legume proaspete, fa urmatoarea testare simpla si la indemana.
Nu se poate ca in drumul tau sa nu vezi o gradina in care gospodarul sa aiba si rosii. Roaga-l sa-ti dea o rosie din gradina lui si pune-o pe masa din bucatarie langa o rosie cumparata de la supermarket. Dupa cateva zile, vei vedea cum rosia din gradina se crapa, se inmoaie si chiar incepe sa mucegaiasca, in timp ce cealalta rosie va rezista mai mult de o luna pentru ca asa este creata sa reziste.
In loc sa mergi azi la supermarket, iesi in piata. E cald, e bine si piata nu arata niciodata mai frumos si mai divers colorata ca acum, in zi