Cel mai bine plătit executiv din România este un bancher care încasat anul trecut peste 1,34 mil. euro, adică 112.000 de euro pe lună, acesta fiind cel mai mare venit net înregistrat în evidenţele Fiscului. Pe locul doi se află - surprinzător - un manager care cel mai probabil a încheiat câteva deal-uri importante în sectorul imobiliar şi a fost răsplătit cu peste 900.000 de euro net pentru acestea, în timp ce şefii din companiile care oferă servicii de consultanţă în management au primit pachete de peste 700.000 de euro net în 2010. "Eu nu cred că un manager are în acest moment un salariu fix mai mare de 300.000 de euro pe an. Companiile au fost mult mai prudente, nu mai aruncă cu pachete salariale fixe foarte mari, ci s-a mers mult mai mult pe partea variabilă", spune Irina Vasile, country manager al companiei de executive search Antal România. Bancherii, care dominau în 2009 topul celor mai mari salarii nete din România având cele mai multe prezenţe, au fost înlocuiţi în clasamentul câştigurilor realizate anul trecut de comercianţi şi de consultanţi.
Cel mai mare venit salarial net din România a fost anul trecut de 5,6 mil. lei (1,34 mil. euro), fiind obţinut de o persoană din sectorul 3 care a derulat alte activităţi de intermedieri monetare, potrivit datelor transmise de Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF).
Valoarea totală a celor mai mari câştiguri obţinute de persoanele din top 10 s-a ridicat la 33,3 mil. lei (7,9 mil. euro). În 2009 bonusurile primite de bancheri pe seama profiturilor record din 2008 au umflat salariile din domeniu, detronând managerii din alte sectoare economice. Nivelul premiilor nu a ţinut cont de criză.
Sorin Popa, managing partner al firmei de executive search Accord Group România, explică faptul că rezultatele evaluării performanţei bancherilor le-au scăzut veniturile încasate la final de an şi de