Strategia fiscal-bugetară pentru 2012-2014, care include blocarea posturilor în sistemul public şi nemajorarea unor pensii, va îngreuna campaniile din 2012 şi îi va obliga pe politicieni să-şi regândească discursurile.
Executivul îşi justifică decizia arătând că, în lipsa prelungirii măsurilor de austeritate, deficitul bugetar pe anul 2012 ar putea ajunge la 8,8% din PIB, iar pe anul 2013, la 8,1% din PIB. Prin urmare, pentru a se încadra în cifrele convenite cu FMI şi Comisia Europeană, Guvernul Boc a pecetluit, prin Strategia fiscal-bugetară pentru perioada 2012-2014, extinderea unor restricţii, dar a anunţat şi introducerea altora noi.
Concret, angajaţii din sistemul public îşi iau „adio", până în 2014, de la tichete de masă, tichete cadou şi tichete de vacanţă, dar şi de la ore suplimentare, orele lucrate peste program urmând a fi compensate doar cu timp liber. Apoi, posturile din sistemul public rămân în continuare blocate, la şapte „plecări" din sistem urmând să fie efectuată o singură angajare. Tot în sectorul bugetar, valoarea de referinţă corespunzătoare coeficientului de ierarhizare 1,00 este îngheţată, în 2012, la 600 lei. Prin toate aceste măsuri, Guvernul speră să se încadreze cu cheltuielile salariale, anul viitor, în suma de 42,5 miliarde lei (adică 7,2% din PIB).
Nu în ultimul rând, este extinsă până în 2014 interdicţia ca instituţiile publice să achiziţioneze autoturisme, mobilier şi aparatură birotică. Interdicţia a fost instituită în 2009.
O parte din pensii, fără majorări în următorii trei ani
Invocând pericolul creşterii deficitului bugetului asigurărilor sociale de stat, care s-ar putea repercuta asupra plăţii drepturilor sociale, Guvernul Boc a decis şi amânarea acordării unor majorări de pensii. Este vorba de două categorii: pensionarii care au lucrat în condiţii deosebite după data de 1 aprilie 2001 şi celo