Strategia fiscal-bugetară nu este realistă pentru că nu evaluează riscurile care pot afecta indicatorii macro şi bugetari, nu precizează măsurile de corecţie şi nu justifică proiecţiile de reducere a cheltuielilor de personal şi a pierderilor companiilor de stat, avertizează Consiliul fiscal.
Cheltuielile de personal ale bugetului general consolidat sunt programate să se reducă cu 0,7% din PIB până în 2014, însă nu sunt prezentate ipotezele principale care fundamentează această traiectorie - câştigul mediu în sectorul bugetar şi numărul de personal avute în vedere în fiecare an, până în 2014, se arată în opinia Consiliului fiscal privind acest document.
Singurele informaţii oferite sunt legate de continuarea aplicării până în 2012 a regulii de înlocuire a unui singur angajat la şapte angajaţi ce părăsesc sistemul bugetar. Strategia fiscal-bugetară aprobată miercuri de Guvern reafirmă angajamentul pentru continuarea consolidării fiscale, care se va realiza în principal prin reducerea cheltuielilor cu 1,9% din PIB în 2014 comparativ cu 2011.
Consiliul atenţionează că Strategia fiscală nu oferă informaţii cu privire la eventualele creşteri salariale în sectorul bugetar în anul 2012, fiind precizată doar "aplicarea etapizată a Legii-cadru nr. 284/2010", fără a fi menţionat care este procentul de creştere avut în vedere la fundamentarea alocărilor bugetare.
În opinia Consiliului fiscal, un risc substanţial pentru respectarea ţintelor stabilite pentru fondul de salarii în sectorul bugetar şi pentru traiectoria de reducere a deficitului bugetar este reprezentat de titlurile executorii având ca obiect drepturi de natură salarială obţinute în instanţă de personalul din sectorul bugetar, totalizând 7,4 mld. lei la finele anului 2010.
Ce prevede strategia fiscal-bugetară pentru perioada 2012-2014
Menţinerea actualelor cote de TVA, cu posibilit