Scandal în toată regula la toate filialele din țară ale Asociației de Vânători și Pescari Sportivi, după ce Ministerul Mediului și Pădurilor a scos la licitație drepturile de gestionare a fondurilor cinegetice.
Fondurile de vânătoare s-au împuținat în Prahova, de la 25 la 19.
„De la 1 august, după încheierea licitațiilor, AJVPS Prahova a pierdut 6 dintre cele 25 de fonduri de vânătoare din județ. Din păcate, dincolo de problemele administrative care vizează membrii noștri, cred că se dorește transformarea vânătorii sportive în una comercială. Exemplele din anii trecuți, din alte județe unde s-au licitat aceste fonduri, au demonstrat, din păcate, că fondurile au fost secătuite, pentru că nu s-a ținut cont de criteriile de selecție și cotele de vânătoare", crede Valeriu Bolgiu, directorul AJVPS Prahova.
Fondurile cinegetice au fost licitate în Prahova la prețuri cuprinse între 3.000 și 125.000 de euro.
Transformarea acestor fonduri în „moșii" private de vânătoare nu a diminuat și interesul vânătorilor pentru partide, fie că vorbim de români sau de străini. Comenzile italienilor pentru vânătoarea de păsări - guguștuci, turturele și potârnichi sunt destule în această perioadă. Pentru aceste două specii, perioadele de vânătoare încep după 15 august, iar de la 1 septembrie, debutează și sezonul pentru sitari, gâscă, rață și becațină.
170 de mistreți, cota de vânătoare
Astfel, tariful pentru o zi de vânătoare în cazul păsărilor variază între 50 şi 125 de euro de fiecare străin, fără a mai pune la socoteală prețul piesei împușcare. Există şi pachete care cuprind inclusiv transportul de la aeroport până pe terenul de vânătoare şi cazare completă. Preţul este undeva pe la 300 de euro pe zi de persoană. În sezonul de vânătoare trecut, peste 150 de străini au lăsat 75.000 de euro, în Prahova, pentru vânătorile la care au participat. @N_P