Autorităţile se feresc să pronunţe cuvântul “criză” pentru a caracteriza turbulenţele de pe plan mondial din ultima perioadă şi efectele care s-ar putea transmite şi în România. După ce săptămâna aceasta, preşedintele Traian Băsescu a declarat că nu ar trebui folosit cuvântul “criză” în actualul context, azi a venit rândul guvernatorului Băncii Naţionale a României (BNR), Mugur Isărescu.
“Toată lumea vorbea de criză în 1971, de criza dolarului. Peste zece ani, după atâta criză a dolarului, am constatat că dolarul devenise rege. Au trecut 40 de ani şi toată lumea vorbeşte despre criză în continuare. Eu, personal, mă feresc de acest cuvânt sau dacă nu mă feresc de cuvântul criză, am o mare reţinere în a-l folosi”, a spus azi guvernatorul, cu ocazia Forumului “România Jună”, potrivit Agerpres.
Şeful Băncii Naţionale a admis că România trece prin “noi transformări”, ca de altfel toată lumea. “După asemenea crize, avem o singură certitudine: că lumea se va schimba”, a subliniat Isărescu.
Sunt însă şi oficiali care declară tranşant că a reînceput criza pe plan internaţional, ignorând astfel apelul preşedintelui. “Bineînţeles, criza a început, trebuie să vedem exact cum suntem. Să nu uităm un lucru, Guvernul României până acum a luat foarte multe măsuri, efectele acestor măsuri urmează să fie văzute”, a spus Bogdan Drăgoi, secretar de stat în Ministerul Finanţelor Publice, la doar o zi de la mesajul transmis de Traian Băsescu.