Zidul Berlinului, construit acum 50 de ani, a dispărut, dar altele asemănătoare lui mai există încă. Unele au rolul de apăra oamenii, altele de a le bloca accesul iar cele mai multe dintre ele îi separă pur şi simplu.
Teoretic, nici un perete nu este imposibil de escaladat. "Arată-mi un zid înalt de 15 metri şi eu îţi voi arăta o scară de 16 metri " a declarat secretarul american pentru Securitate, Janet Napolitano, făcând referire la zidul care desparte Statele Unite ale Americii de Mexic.
Zidurile moderne din Estul Mijlociu, Africa de Nord, Irlanda de Nord şi Coreea sunt astăzi mai bine securizate decât oricând. Construite din mai multe straturi suprapuse, suplimentate în înălţime cu şase metri de fire electrice, echipate cu camere cu infraroşu şi detectoare de mişcare, zidurile separă oraşele autonome Ceuta şi Melilla din Africa de Nord. Aceste bastioane super digitalizate împiedică oamenii să treacă din Maroc în Europa.
"Ultimul zid din Europa", aşa cum a fost numit cel din Irlanda de Nord protejează cetăţenii mai multor districte de posibile conflicte dintre catolicii radicali şi protestanţi. Asemenea confruntări mai sunt împiedicate şi de alte construcţii liniare înalte, cum ar fi cel din Israel sau din zona demilitarizată din Coreea(DMZ).
Cu ocazia aniversării a 50 de ani de la construcţia Zidului Berlinului în 13 august 1961, corespondenţii Spiegel Online scriu despre actualele bastioane din Irlanda de Nord, Israel, Mexico, Africa de Nord şi Korea.
"Zidul Păcii" din Belfast
Nu se poate ajunge în Belfast fără a te lovi de ele: combinaţii măreţe de garduri şi pereţi, unele atingând şi 8 metri, care separă districtele rezidenţiale dintre catolici şi protestanţi. De mai bine de 40 de ani, cinci metri de beton înălţaţi cu 3 metri de sârmă ghimpată, construiesc imaginea Belfastului. Neil Jarman,