Parchetul General a redeschis ancheta în cazul fostului ministru al Justiţiei, Rodica Stănoiu, pentru suspiciuni de fals.
La cererea Consiliului Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii, Parchetul de pe lângă Înalta Curte a redeschis ancheta privind două declaraţii de avere ale Rodicăi Stănoiu, depuse la Senat în aceeaşi zi, însă cu scris diferit.
Purtătorul de cuvânt al CNSAS, Anca Median, a afirmat că instituţia sa a depus o plângere, pe care Parchetul a admis-o, faţă de o rezoluţie privind neînceperea urmăririi penale, sub acuzaţia de fals în declaraţii, a Rodicăi Stănoiu, fost ministru al Justiţiei în cabinetul Năstase, între anii 2000 şi 2004.
"La dosarul existent pe rolul Curţii de Apel Oradea au fost depuse două declaraţii de avere despre care se pretindea că au fost primite de Senatul României, care conţineau două tipuri de scris şi de semnături diferite. Cu toate acestea, rezoluţia iniţială a Parchetului a fost de neîncepere a urmăririi penale. Iar această soluţie se baza pe o eroare. Astfel, rezoluţia reţinea că una dintre cele două declaraţii ar fi fost scrisă de mână, iar cealaltă dactilografiată. Şi, aşa cum se ştie, ambele declaraţii erau scrise de mână, dar conţineau două tipuri de scris şi semnături diferite, deşi se pretindeau a fi de la aceeaşi persoană", a declarat, la Realitatea TV, purtătorul de cuvânt al CNSAS, Anca Median.
Pe lângă Rodica Stănoiu, pentru fals ar putea fi cercetat şi secretarul general al Senatului, Ion Moraru, fost coleg de partid cu Rodica Stănoiu în PSD.
Falsul l-ar reprezenta declaraţia de avere din 2006 a fostului ministru al justiţiei Rodica Stănoiu, declaraţie care, în forma ei pretins originală, diferă de copia conformă cu originalul.
"Sanda" şi "Georgeta" dădeau note informative
Stănoiu a mai fost acuzată de CNSAS că a fost colaborator al Securităţii, începând cu