Reprezentanţii Sindicatului “Viitorul Mineritului” din Roşia Montană, cărora li s-au alăturat mai mulţi localnici au protestat, vineri, pe străzile din comună, împotriva organizatorilor evenimentului “FânFest”. La acţiune au participat aproximativ 500 de persoane.
“FânFest” a început vineri la Roşia Montană şi este programat să se desfăşoare timp de trei zile, în localitate şi cuprinde mai multe concerte de muzică, dar şi alte manifestări culturale. Protestatarii susţin că festivalul nu reprezintă comunitatea şi că are drept scop interzicerea mineritului în zonă şi implicit pierderea locurilor de muncă.
“Am ieşit în stradă pentru a ne apăra locurile de muncă. Nu avem nimic cu cei care vin aici să se distreze şi să ne cunoască cultura şi tradiţiile.
Însă, FânFest este îndreptat împotriva mineritului şi a celor din Roşia Montană, împotriva dreptului comunităţii de aici la un trai mai bun alături de familie. Nu vrem FânFest, vrem Ziua Minerului, o sărbătoare a tuturor roşienilor, unde îi invităm şi pe ei să vadă cum ştiu să petreacă minerii, o tradiţie care vrem să dăinuie peste ani. Ne-am săturat ca alţii să vină la noi să ne spună ce să facem. Vrem să ne hotărâm singuri viitorul, iar majoritatea ne dorim minerit”, a declarat preşedintele Sindicatului “Viitorul Mineritului” Roşia Montană, Cristian Albu.
Iniţiatorii protestului le-au recomandat participanţilor la “FânFest” să se abţină de la comentarii împotriva proiectului minier şi să se bucure de ospitalitatea roşienilor, limitându-se la distracţie şi la vizitarea obiectivelor turistice sau la alte activităţi neutre din acest punct de vedere.
În timpul manifestării, sindicaliştii şi familiile din Roşia Montană au cântat Imnul Minerilor şi Marşul lui Iancu, pe traseul dintre Primărie şi piaţa din localitate, subliniind mesajul de sprijin al activităţii miniere în zonă. Aceştia susţin că