Doi soţi din Baia de Fier au găsit reţeta succesului în laboratorul de cofetărie. Clienţii îşi fac programare şi vin chiar şi de la Craiova ori Râmnicu Vâlcea pentru tortul „Buturugă“ şi alte prăjiturile festive cu crème pregătite pe plita sobei.
Soţii Banu au făcut eforturi mari şi au fost nevoiţi să împrumute bani ca să-şi lanseze afacerea. Înainte să deschidă laboratorul propriu, Dorina (52 de ani) lucrase într- o cofetărie şi era maestră în prepararea plăcintei cu mere. Acum, din mâinile sale şi ale angajatelor ei ies delicioase prăjituri de casă, torturi, îngheţate şi cozonaci, a căror faimă a depăşit de mult graniţele judeţului. „Avem foarte multe comenzi, din toate zonele, în special pentru nunţi, botezuri şi alte evenimente. Vin clienţi chiar şi din Vâlcea, Craiova şi Târgu-Jiu. Cel mai solicitat este tortul «Buturugă», cu nuci pralinate. Preparăm şi torture personalizate, în formă de maşinuţă pentru băieţei sau de păpuşă pentru fetiţe, dar şi de clovn ori minge. Preţurile sunt cuprinse între 23 şi 25 de lei“, spune patroana.
Aceasta a dezvăluit şi o mică parte din secretul reţetelor de succes: cremele sunt preparate pe plita sobei cu lemne. Succesul afacerii îl explică şi faptul că au ştiut să nu cheltuiască profitul, ci să-l reinvestească. „Am achiziţionat maşini frigorifice, una dintre ele, care a costat 200.000 de lei, fiind adusă din străinătate. Am deschis şi o sală de nunţi şi botezuri în comună, o cofetărie şi un bar. Am învăţat 10 fete din localitate să prepare produse de cofetărie, iar în weekend abia facem faţă comenzilor, care ajung la peste 400 de kilograme“, mai povesteşte Dorina.
Afacerea, moştenire pentru fiul cel mic
Planurile soţilor Banu nu se opresc aici: vor să continue să extindă afacerea, mărind capacitatea laboratorului şi cumpărând echipamente noi, dulapuri de inox şi malaxoare. „Cofetăria