Curentul de meteori activi numit Perseide, de la constelaţia din care par că vin, va putea fi admirat în noaptea dintre 12 şi 13 august 2011 (vineri spre sâmbătă). Ora de vârf este 2.30, dar veţi putea observa zeci de meteori în cădere în fiecare dintre orele nopţii. Sursa: nasa.govSursa: NASA
1 /.
Numele de Perseide vine de la constelaţia Perseus, de unde par că vin aceste dâre luminoase. Însă este important să ştiţi că nu vorbim de stele căzătoare, ci de meteori care "se topesc" în atmosferă. Dacă am stabilit că denumirea de "ploaie de stele" este doar una metaforică, greşită este şi cea de "ploaie de meteori".
Cu ocazia ploilor de meteori, dârele luminoase a mii de astfel de particule cosmice pot fi observate în numai o oră. "Ploile" au loc mult mai rar, în timp ce Perseidele au loc anual. La Perseide, se pot observa maximum 100 de meteori într-o oră.
Trebuie să ştiţi că la noapte vor fi cei mai mulţi meteori căzători, însă veţi putea observa Perseidele şi în nopţile viitoare, până la 24 august. Odată cu apropierea de această dată, numărul dârelor observabile scade.
VEZI "ploile de stele" care te aşteaptă în lunile rămase din 2011
1. Cum se produc Perseidele
"Dâra luminoasă de pe cer este lăsată de o particulă cu diametrul de 1 milimetru, ce arde în atmosfera Pământului, la frecarea cu aerul", explică specialiştii de la Observatorul Astronomic Amiral Vasile Urseanu, din Bucureşti.
Particulele de praf cosmic provin de la cometa Swift-Tuttle. Atunci când aceasta trece pe lângă Soare, praful cosmic prins în nucleul ei îngheţat este eliberat în spaţiu. Cele mai multe dintre bucăţile desprinse au dimensiunile unui grăunte de nisip (cele mai mari sunt cam cât o boabă de fasole), dar luminile puternice sunt rezultatul vitezei cu care acestea intră în atmosfera Pământului (circa 60 de km/s). @N_P