Cultivatorii de grâu din Alba vorbesc de cea mai bună producţie din ultimii cinci ani. Împreună cu veştile bune apar, desigur, şi cele proaste: preţul pâinii va creşte. Producţia de grâu din Alba ar trebui să asigure necesarul de consum pentru cel puţin 15 luni, susţin specialiştii.
Oficialii din agricultură vorbesc de producţii de grâu record în Alba recoltate de pe cele aproape 18.000 de hectare.
„Noi considerăm că este cea mai bună recoltă de grâu din ultimii cinci ani în Alba. Producţia totală a fost 68.346 de tone. Producţia medie la hectar a fost de 3620 kilograme, faţă de 3190 cât a fost estimată. Recolte bogate au, în general, asociaţiile agricole care respectă verigile tehnologice şi tratamente fitosanitare şi sunt receptive la soiuri nou apărute în agricultură. Spre exemplu, la soiul Mulan producţia a fost de 7300 kilograme la hectar“, a spus Ioan Stanciu, directorul Direcţiei Agricole Alba.
Marii producători nu se grăbesc să vândă
Nicolae Nemeş este unul dintre cultivatorii de grâu care se poate mândri cu producţii de grâu şi de 7,3 tone pe hectar la soiurile nou apărute. „Producţia de grâu din acest an este una foarte bună. Faţă de anul trecut este mai mare cu 400 de kilograme pe fiecare dintre cele 225 de hectare pe care am semănat grâu. Acum, am pe stoc în jur de 1.200 de tone. Este bun şi din punct de vedere calitativ, conţinutul în gluten este între 24 şi 32. Am primit oferte de la firmele de profil din industria de panificaţie din Alba, dar şi din judeţele limitrofe. Deocamdată, nu mă grăbesc să-l vând. Acum, preţul pe piaţă este de 70 de bani pe kilogram. Anul trecut am vândut toată producţia, la preţul de un leu pe kilogram“, a spus Nicolae Nemeş, de la S.C. Vinţana Vinţu de Jos.
Alţii producători se văd nevoiţi să vândă o parte din grâne, pentru a face loc în hambare recoltelor de toamnă. „Eu sunt nevoit să vând