În luna august, în judeţul Arad se sărbătoreşte pâinea făcută din grâul recoltat în anul respectiv. În acest sfârşit de săptămână începe ritualul coacerii pâinii, prima oară în Dumbrava Beliului şi mai apoi la Pecica.
Praznicul de pită nouă transformă recoltatul grâului într-un adevărat festival, iar coacerea pâinii într-un ritual primordial în care sunt angrenaţi toţi membri comunităţii. În acest sfârşit de săptămână, lumea bună se adună în Dumbrava Beliului, locul unde, de secole, după recoltă, oamenii transformau sărbătoarea pâinii într-un adevărat festin.
„Praznicul s-a ţinut la Beliu din vremuri străvechi, în cea mai apropriată duminică de sărbătoarea Sfânta Marie Mare şi a persistat până în anul 1913, când, din cauza faptului că în Primul Război Mondial au pierit cinci generaţii de feciori, sărbătoarea a fost întreruptă, nemaiavând cine să ducă tradiţia noastră mai departe. După 61 de ani de întrerupere, în 1974, prin munca regretatului profesor Emil Crăciun Lăzureanu, această sărbătoare a reînviat”, a explicat Codruţ Banci, unul dintre localnicii care a prins primul praznic din `74 .
Obicei încă viu
La fel ca acum sute de veacuri, sărbătoarea pâinii noi debutează cu mare fast, iar feciorii intră călare în dumbravă pentru da startul ritualului. „Îmi aduc aminte de vremea când eram copil şi aşteptam praznicul. Mama, alături de bunică, pregătea pâinea după reţetele lăsate de cei care au fost înaintea noastră”, a spus Liliana Chereleş, o localnică din zona Beliului care încearcă să păstreze vie o tradiţie care a suferit schimbări. Deşi ritualul coacerii pâinii ar putea părea rudimentar, gustul este dat tocmai de cuptoarele rămase în câteva case din Beliu, încă de acum o sută de ani. Iar ca întreg ritualul să se încheie ca la carte, odată cu ieşirea pitei din cuptor, duhovnicul de suflet al oamenilor sfinţeşte pâinea care vină să ţ