Obiceiuri precum vorbitul şi băutul apei în timpul mesei, mestecatul pe fugă şi combinarea haotică a alimentelor pot transforma o mâncare bună într-una indigestă şi nehrănitoare. Dacă suntem relaxaţi atunci când mâncăm şi dacă ne asigurăm o atmosferă liniştită la masă, digestia va fi mult mai bună.
Dacă ţi-ai propus să mănânci sănătos, nu este suficient să alegi alimente fără aditivi şi fără grăsimi ori să le eviţi pe cele care conţin sare sau zahăr în exces. Pe lângă acestea, trebuie să acorzi atenţie şi modului în care combini alimentele, precum şi obiceiurilor pe care le ai în timpul mesei. Buna funcţionare a sistemului nostru digestiv depinde de toate aceste aspecte.
Pastele, nu la aceeaşi masă cu carnea
Fiecare aliment este digerat într-un timp diferit, în funcţie de cât de concentrat este. „Stomacul omului nu poate prelucra mai mult de o mâncare concentrată odată. Orice aliment care nu este fruct sau legumă crudă este mâncare concentrată. Stomacul produce sucuri gastrice în momente diferite şi, având compoziţii diferite, în strânsă corelaţie cu tipul proteinelor ce urmează a fi digerate, neputând face faţă unor asocieri complexe de proteine", spune prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare. Aşadar, ideal ar fi să mâncăm un singur aliment concentrat la o masă.
Un amestec deloc recomandat este cafeaua cu lapte. Pe lângă faptul că laptele scade efectul stimulant al cafelei (lucru bun dacă bem cafea în cantitate mare sau seara), amestecarea celor două creşte durata de digestie. Acelaşi lucru se întâmplă şi când bem ceaiul cu lapte. Deloc fericită este şi asocierea produselor din carne cu lapte.
În urma reacţiei dintre proteinele din lapte şi sucul gastric, se formează un înveliş „izolator" pe bucăţelele de carne, acestea nemaiputând fi digerate. Alte combinaţii care blochează dige