Distrugerea, flacarile si haosul s-au extins din Londra in Manchester si Liverpool, scenele principale ale tulburarilor din ultimele zile din Marea Britanie. Dupa cum bine preciza BBC-ul, este neindicat sa se spuna "revoltele din Marea Britanie" pentru ca se supara Scotia si Irlanda de Nord, unde e inca liniste.
Dar cine sunt de fapt acesti tineri care au iesit pe strazi imbracati in hanorace subtiri? Se stie ca celebrul Eminem - un fan devotat al hanoracului - exprima prin muzica sa furia crescanda si frustrarea adolescentilor din suburbii, care se ascund in acest vesmant confortabil incercand sa se puna la adapost de agresiunea lumii din afara.
Angela McRobbie, profesor de comunicare la Goldsmith College, defineste dupa cum urmeaza acest stil "casual" al hanoracului.
"Acesta este strans legat de cultura rap, care ridica in slavi sfidarea prin povesti despre experiente de excludere sociala. Din punct de vedere muzical si stilistic, transmite un mesaj de amenintare, de pericol, de manie si de furie. Tinerii care aleg acest tip de imbracaminte vor sa sugereze ca sunt "pusi pe rele" si se imbraca asa in contrast cu "sobolanii de birou" - functionarii spilcuiti in costume la patru ace", comenteza pentru The Guardian.
Desi neobositul nostru tribun Corneliu Vadim Tudor se referea mai deunazi la capacitatea de asimilare si imitatie a romanilor care ar putea sa se revolte pornind de la evenimentele din Anglia, pe care le compara cu miscarea lui Tudor Vladimirescu si cu revolutia de la 1848 de la noi, care s-au petrecut prin importarea unor modele (Eteria din Grecia si revolutia franceza), aceste afirmatii nu sunt decat saritura peste cal cum se zice la noi, la romani. Pentru ca acelea erau miscari bine organizate si pregatite din timp.
Dar ceea ce se intampla la ora actuala in Anglia a inceput cu totul spontan si r