Primul pas pentru atragerea turiștilor din întreaga regiune tranilvăneană s-a făcut prin inagurarea scenei estivale. Înconjurați de vestigii arheologice, orădeni și turiști au ocazia să apalud spectacole de estradă și dans în Bastionul Ciunt al Cetății Oradea.
De mai bine de trei ani Cetatea Oradea a intrat în restaurare. Parte din fonduri europene, parte din bugetul local, finanțările au început să dea roade și rezultatele se văd cu ochiul liber. În timp ce aproape 20 de milioane de euro, fonduri europene, sunt investiți pentru reabilitarea a opt corpuri de clădire, în paralel primăria Oradea și Consililul Județean au finanțat cu aproape trei milioane de lei construcția teatrului de vară, în Bastionul Ciunt.
Astfel, pentru prima dată după aproape 20 de ani cetatea câștigă primul punct important în viața culturală a orașului. „Teatrul de vară este important pentru comunitatea locală și intenția noastră este să-l facem important pentru întreaga regiune", a spus viceprimarul Biro Rozalia.
Cu o capacitate de 800 de locuri și o scenă de peste 100 de metri pătrați, teatrul este dotat și cu vestiare pentru actori și magazii pentru depozitarea decorurilor, care au fost amenajate în galeriile subterane. Pentru ca actorii să aibă accesul separat de public, ei ajung direct pe scenă printr-o scară subterană. „Mai sunt lucrări de făcut la infrastructură, și sunt izolații care trebuie realizate, dar în data de 21 august aici va avea loc primul spectacol", a mai spus viceprimarul. Inaugurarea se face prin sosirea unei trupe maghiare de dans.
Vestigii ascunse Atmosfera medievală a teatrului este dublată de mărturii istorice, scoase le lumină odată cu începerea construcțiilor. „Înainte de orice lucrare primul pas pe care-l facem sunt studiile arheologice. Când ne-am apucat de săpături, aveam la îndemână și o hartă a locului întocmită de arhitectul