Premierul Emil Boc s-a întâlnit ieri cu preşedintele Chinei, Hu Jintao, pentru a discuta despre oportunităţile de investiţii în România, printre proiectele amintite numărându-se şi construcţia reactoarelor 3 şi 4 ale centralei nuclearo-electrice de la Cernavodă, a doua centură a Capitalei şi realizarea Canalului Dunăre - Bucureşti.
"Întâlnirea avută cu preşedintele Chinei a avut menirea de a da un semnal foarte clar din punct de vedere politic şi economic că cele două ţări sunt pregătite să implementeze câteva proiecte majore de investiţii în România, precum participarea la construcţia reactoarelor 3 şi 4 de la Cernavodă, realizarea autostrăzii Bucureştiului (a doua centură a Capitalei - n.r.) sau Canalul Dunăre -Bucureşti, Siret - Bărăgan, şi construcţia centralei de la Lăpuşteşti (judeţul Cluj)", a declarat Boc, citat de Mediafax.
El a precizat că aceste proiecte vor fi discutate şi la întrevederea pe care urmează să o aibă cu premierul chinez, urmând ca detaliile să fie stabilite în perioada următoare de către specialişti din cele două ţări.
"China este doar al 16-lea investitor în România, dar prin Legea parteneriatului public-privat am creat cadrul ca şi alte proiecte majore să fie derulate în România cu investiţii chineze. S-a discutat ca, în plan particular, oamenii de afaceri din România să poată găsi o ieşire pe piaţa chineză", a adăugat Boc.
Aflat la Shenzhen, alături de premier, ministrul Economiei, Ion Ariton, a anunţat joi că Guvernul negociază cu mai multe companii chineze pentru continuarea lucrărilor la unităţile 3 şi 4 ale centralei nuclearo-electrice de la Cernavodă, şi hidrocentrala de la Tarniţa-Lăpuşteşti.
Anterior, surse din domeniul energetic au declarat pentru Mediafax că Huadian Group, una dintre cele mai mari companii chineze, şi-a exprimat interesul pentru a intra în acţionariatul EnergoNuclear, societate care