Cortina de fier a divizat Berlinul in noaptea de 13 august 1961 si Zidul Berlinului a rezistat tavalugului istoriei 28 de ani, pana cand Germania de Est a desfiintat teribila bariera a libertatii, sub impulsul dat de fostul presedinte al Uniunii Sovietice, Mihail Gorbaciov.
La 13 august 1961, fereastra "Cortinei de fier" s-a inchis. Intr-o singura noapte, a aparut granita dintre cele doua parti ale Berlinului. Mii de oameni au fost despartiti de familiile lor, de locurile lor de munca, de casele lor.
Zidul Berlinului a rezistat 20.315 de zile. 28 de ani, in care orasul a fost scindat in doua, dar si mai important, acest zid a divizat lumea, intre Occident si estul Europei, arata o analiza Voice of America.
Pentru o lunga perioada de timp zidul nu a separat doar Berlinul de Est de cel de Vest, dar a fost un simbol a doua lumi: una, care era libera si a doua, cea din spatele "Cortinei de fier".
Divizarea Berlinului
Berlinul a fost divizat dupa cel de-al Doilea Razboi Mondial. In anul 1949, Berlinul de Est, zona de ocupatie sovietica, a devenit capitala Republicii Democrate Germane. Berlinul de Vest a fost controlat de Statele Unite, Marea Britanie si Franta.
Orasul, in totalitatea lui, era comun pentru berlinezi, unii locuiau in Est si lucrau in Vest si viceversa. In fiecare zi, o jumatate de milion de oameni calatoreau liber intre socialism si capitalism si inapoi.
Dar toate acestea s-au sfarsit pe 13 august 1961. Intr-o noapte, granita dintre cele doua parti ale Berlinului a fost inchisa. Dimineata urmatoare, mii de oameni nu au mai putut sa treaca in cealalta parte a orasului.
Drumurile au fost inchise cu sarma ghimpata, militarii au intervenit in forta. Dar cel mai izbitor lucru a fost Zidul Berlinului, care impartea orasul in doua parti.
Criza Berlinului