Designerul Mihai Teodor spune că se pot face lucruri frumoase în orice casă, de sărac sau de bogat, câtă vreme clientului nu-i e frică să experimenteze.
„Adevărul": Îţi plac casele pe care şi le fac românii?
Mihai Teodor: Nu prea îmi plac. Şi-am observat că, în general, nici oamenilor nu prea le plac. Nici măcar cei care locuiesc în ele nu sunt prea mândri de cabanele rustice, cu bârne de lemn, ca în Austria, şi de decoraţiunile de tip american, ca în „Beverly Hills 90210", de exemplu. Avem o cultură estetică săracă, comunismul a umplut cu ghetouri o prăpastie între noi şi arhitectura interbelică, iar asta a dat naştere unei derute generale. Multe persoane se trezesc la 40-50 de ani, cu vise şi bani pentru acestea, dar fără o cultură necesară. Nu cred că suntem reticenţi la nou, cred mai degrabă că majorităţii îi e frică să experimenteze. Frica asta o văd, din păcate, şi la unii arhitecţi şi designeri, care proiectează banalităţi uşor de vândut. A copia o casă din Mallorca e mai bine decât a copia casa vecinului, dar oare acea casă te satisface pe deplin?!
Care sunt greşelile pe care le fac românii când îşi amenajează casele?
În momentul în care construieşti ceva, undeva e o urmă de frică - frica de a pierde banii sau de a face ceva pentru care să fii criticat sau ridiculizat. Când simţi asta, uiţi de artă, uiţi de design, uiţi de civilizaţie, cultură, progres. Nu vrei decât ca frica să dispară. Dacă decizi să copiezi o casă gata făcută, ea dispare instantaneu. Ce poate fi mai simplu de atât? Cred că frica de a greşi e cea mai mare greşeală pe care o fac românii. Iar de aici pornesc multe altele.
Ce te inspiră în munca ta, fie că vorbim de obiecte, fie că ne referim la proiectele de amenajări?
Acum, că mă întrebi, îmi dau seama că nu ştiu ce mă inspiră. În atletism, citeam undeva, după mult