Un nou conflict legat de preţul metanului este gata să izbucnească între Rusia şi Ucraina, scrie cotidianul rus Kommersant, susţinând că "luna de miere" dintre cele două ţări a luat sfârşit, în urma unei întâlniri între preşedinţii Medvedev şi Ianukovici.
Deşi a ajuns la putere în Ucraina ca un prorus, Viktor Ianucovici treptat a devenit "o problemă" pentru ruşi precum a fost fostul preşedenite ucrainean Vikot Iuşcenko.
Aceasta pentru că nu cedează presiunilor Rusiei şi din contra pune Kremlinului noi piedici, în realizarea planurilor sale. A demonstrat-o şi întâlinirea de joi de la Soci între preşedintele rus Dmitri Medvedev cu omologul său ucrainean Viktor Ianukovici, unde s-a discutat în principal pe teme energetice.
"Începem deja să ne pregătim moral pentru o repetare a războiului gazelor", a declarat pentru Kommersant o sursă guvernamentală ucraineană.
Kievul încearcă de câteva luni să determine Moscova să reducă preţul gazelor exportate către Ucraina.
Kremlinul este pregătit să accepte, cu condiţia ca Ucraina să intre în Uniunea Vamală din care fac parte acum Rusia, Belarus şi Kazahstan, şi ca guvernul de la Kiev să aprobe fuziunea între compania de stat Naftogaz şi gigantul Gazprom.
Moscova ar câştiga astfel controlul deplin al rutelor de export al gazelor către Europa, gazoductele operate de Naftogaz în Ucraina fiind încă principalul canal de transport.
Nu s-a aflat aproape nimic despre discuţiile dintre cei doi preşedinţi, însă este puţin probabil să se fi ajnus la un acord, scrie Kommersant, care anticipează sfârşitul unei perioade de bune realţii între cele două ţări.
Ianukovici, care a câştigat în 2010 alegerile în faţa taberei pro-occidentale de pe scena politică ucraineană, este considerat un preşedinte pro-rus, însă potrivit multor analişti abordează relaţia cu Moscova cu multă prudenţă.
Potrivit unei