A descoperit plăcerea volunatriatului în cadrul Clubului Voltin la 13 ani şi acum îşi doreşte să înfiinţeze primul centru de tineret pentru brăileni
Gabriel s-a implicat în activităţile de voluntariat începând din anul 2003.
Pe vremea aceea avea doar 13 ani şi era voluntar la Clubul Voltin. Primul proiect de care îşi aminteşte avea legătură cu integrarea României în Uniunea Europeană, un subiect foarte la modă atunci.
„Îmi amintesc că aveam un proiect pe subiectul acesta cu integrarea în UE şi am zis să mă duc să văd despre ce este vorba. Practic, pot spune că sunt cel mai vechi voluntar din Brăila", ne-a povestit Gabriel.
Unul dintre lucrurile care îl nemulţumesc privitor la activitatea de voluntariat este felul în care aceasta este privită de către societatea românească, mai exact faptul că voluntariatul este asociat mai mereu cu acţiunile de ecologizare şi atât.
„La noi în ţară acest concept este privit greşit, spre deosebire de alte ţări. Ne ocupăm cu implementarea şi organizarea şi a altor genuri de activităţi, nu doar ecologizare. La Voltin am avut proiecte pentru într-ajutorarea bătrânilor, cum a fost cel intitulat «Nepoţi de weekend», ori proiecte pentru a veni în sprijinul copiilor săraci, cum s-a întâmplat pentru copiii de la Stăncuţa", a spus Gabriel Niculiţă.
Fără sprijin de la autorităţi
Acum este coordonatorul Grupului Informal de Tineri din Brăila şi cel mai nou proiect pe care îl are în derulare este „Speak Up", finanţat de Comisia Europeană prin programul Tineret în Acţiune şi al cărui scop principal este înfiinţarea unui centru de tineret, primul de acest fel din judeţ. Ideea acestui centru este mai veche, au mai existat diverse discuţii pe marginea acestui subiect, care nu au avut însă nicio finalitate.
„De pe vremea când activam în Voltin au existat nişte dezbateri privind