Una din specializările preferate, după gratii, este cea de lucrător în cultura plantelor
Sub soarele arzător, cu fruntea plină de sudoare, unsprezece bărbați dau cu sapa într-o liniște mormântală. Se aude doar foșnetul pașilor pe pământul fărămicios.
Priviți de la distanță, par oameni muncitori care au grijă ca pământul să nu se transforme într-o pârloagă, doar prezența paznicilor te aduce la realitate. Sunt deținuții din penitenciarul mehedințean care participă la cursul de lucrător în cultura plantelor.
14 persoane private de libertate care au dovedit că sunt apte de muncă, au teminat patru clase, nu au afaceri judiciare și mai au cel mult nouă luni până la eliberare au fost incluse la acest curs de formare profesională.
Timp de trei luni de zile, ei fac practică la ferma agrotehnică din comuna Șimian. Vasile, de 33 de ani, din Craiova a ajuns după gratii pentru furt.
Specializarea în cultura plantelor i s-a potrivit, era șomer și nu avea nicio pregătire.
“Am furat din buzunar, acest curs e un punct de sprijin ca să nu mai comit infracțiuni. Am învățat să cultivăm legume, acum la cultura de varză trebuie să dăm iarba de pe lângă ea ca să respire planta, să crească frumos ”, a povestit bucuros Vasile.
Plivitul cepei sau copilitul roșiilor le reduce cu o lună de zile pedeapsa deținuților.
“ Am fost tehnician în construcții de mașini, meseria mea nu are nici o legătură cu agricultura.
Am intenția de a mă apuca de legumicultură,după eliberare, am și o grădină în zona de unde am rădăcinile, Poiana Mare, sper să termin cât mai repede, după absolvire mai se scad 30 de zile” , a mărturisit un alt deținut.
Gică Bărbuceanu este responsabil cu supravegherea deținuților de la ferma agrotehnică. Nu este o activitate ușoară pentru că aici, munca se termină doar când pâmântul este acoperit de zăpadă.
”Nimeni n