Specialiştii spun că mierea are proprietăţi diuretice, cicatrizante şi antibiotice. Ea conţine substanţe foarte utile pentru organism, printre care la loc de cinste se află vitaminele B1, B2, B3 (PP), B5, B6, C, A, B8 (H), B9, D, K. Apicultorii ştiu ce proprietăţi are fiecare tip de miere. Marius Popa, apicultor cu acte în regulă, ştie cel mai bine cât de eficientă este mierea pentru organism.
“Majoritatea specialiştilor recomandă mierea pentru efectul ei calmant, expectorant, emolient şi, mai ales, pentru că ajută la întărirea sistemului imunitar. Este foarte adevărat. De asemenea, mierea este un aliment foarte sănătos şi extrem de nutritiv pentru copiii mici, cu condiţia să nu se exagereze ponderea ei în meniu şi să nu fie introdusă în alimentaţia copilului mai mici de un an”, a spus Marius Popa.
Pe lângă acestea, specialiştii afirmă că cea mai mare calitate a mierii este cea antibacteriană şi antimicrobială datorită numărului mare de ioni metalici prezenţi. Mierea sterilizează rănile şi grăbeşte vindecarea, anihilează efectele paraziţilor, are efect antioxidant şi antitumoral.
Boli învinse cu miere
Mierea este folosită cu succes şi în curele de slăbire, ea înlocuind cu success zahărul din alimentaţia zilnică şi putând înlocui chiar şi una dintre mese. Una dintre cele mai eficiente metode de prevenire a depunerilor de grăsime o reprezintă consumul zilnic a unei căni de apă în care s-a pus o lingură de oţet de mere şi una de miere.
“Consumat în fiecare dimineaţă timp de două săptămâni, preparatul astfel obţinut poate duce la pierderea între 4 şi 6 kilograme. Atenţie însă: reţeta nu trebuie repetată decât după trei luni de pauză”, afirmă Elena Sandu, medic de familie.
Printre altele, mierea regularizează tranzitul intestinal prin combaterea germenilor patogeni, are virtuţi antiseptice, vindecă iritaţiile gâtului şi poa