Pe fondul recentei reduceri a rating-ului Statelor Unite ale Americii, de la AAA la AA+, situaţia în care se află în prezent acestă ţară pare a fi mult mai gravă din punct de vedere financiar decât înainte de realizarea ajustării, cel puţin psihologic vorbind, având în vedere că SUA are în continuare capacitatea de a obţine împrumuturi cu dobânzi scăzute aşa cum se întâmpla şi înainte de acest anunţ, informează Business Insider.
La mai mult de doi ani de la punerea în aplicare a planului de salvare financiară încă nu sunt cunoscute detaliile exacte ale modului în care au fost investiţi banii şi nici dacă ei au fost restituiţi până în prezent.
Oficialii Trezoreriei americane au declarat că au atins deja limita încă din luna iunie a anului trecut când "rambursăririle către contribuabili au depăşit fondurile TARP", destinate revigorării sistemului financiar.
Jurnaliştii de la publicaţiile New York Times şi CNN Money au păstrat statistici ale modului în care au fost distribuiţi, de către guvernul american, banii proveniţi din planul de salvare financiară a SUA, dar în calculele lor pot fi observate diferenţe.
Cei de la New York Times spun că suma totală a cheltuielilor atinge 550 de miliarde de dolari şi că fondurile returnate ajung la suma de 70,1 miliarde de dolari, fapt ce arată că există restanţe de 480 de miliarde de dolari.
Din calculele celor de la CNN Money se observă că 475 de miliarde de dolari au fost cheltuiţi, 118,5 miliarde de dolari au fost returnaţi şi că o suma de 357 de miliarde de dolari a mai rămas de colectat.
Şi publicaţia Pro Publica a ţinut de-a lungul timpului evidenţa banilor proveniţi din planul de salvare financiară a SUA, incluzând cele 700 de miliarde de dolari proveniţi din programul TARP şi costurile de salvare de la faliment a companiilor de stat Fannie Mae şi Freddie Mac.
Conform datelor Pro