După obţinerea vinului de bază sunt necesare încă 11 etape pentru ca sticla cu vinul spumant obţinut prin metoda „champenoise“ să fie gata de vânzare. Un expert în vinuri prezintă modul în care sunt produse felurile de vin spumant numite popular „şampanie“.
Producerea vinului spumant reprezintă un proces complex, care necesită atât timp, cât şi implicare a forţei de muncă în mai toate etapele. Cu ajutorul Eleonorei Pinţă, managerul Pivniţelor Rhein de la Azuga, am realizat un mic ghid ilustrat despre modul de producere a vinurilor spumante după metoda „champenoise", cu fermentare la sticlă.
0 Etapa preliminară a procesului de producere a spumantelor este obţinerea vinului de bază. După asamblarea şi cupajarea acestuia pentru realizarea unor loturi omogene, urmează tirajarea, operaţia de turnare în sticle a vinului pregătit special pentru a doua fermentaţie. Pregătirea specială constă în realizarea unui amestec dintre vinul de bază şi o licoare de tiraj, care conţine maiaua de levuri selecţionate (drojdii), sirop de zahăr şi adjuvanţii de remuaj (operaţia executată la pasul al treilea).
1 Pentru tiraj se folosesc sticle speciale, care au pereţii groşi şi rezistă la o presiune de minimum 17 atmosfere. Sticlele se închid ermetic cu capse de metal speciale sau cu dopuri de tiraj, fixate cu agrafe de gâtul sticlei.
2 După umplere, sticlele sunt duse în spaţiile de fermentare, unde se aşază în poziţie orizontală în stive. Fermentaţia alcoolică la sticlă durează circa trei‑şase săptămâni, timp în care se realizează în sticlă o presiune de 6 atmosfere. După fermentare, sticlele se lasă timp de nouă luni în stive, în poziţie orizontală, pentru a se realiza autoliza levurilor, o autodistrugere a acestora, proces în urma căruia se eliberează unii compuşi aromatici.
3 Remuajul este operaţia care se execută la sfârşitul perioadei