Cu o suprafaţă de 90 de hectare, Parcul Monument este în atenţia autorităţilor şi va fi reabilitat din fonduri europene. Are aceeaşi vechime cu Grădina Mare, fiind menţionat pentru prima oară în 1833 cu ocazia construirii unui pod pe Călăraşilor pentru legătura cu Monumentul de la 1828.
Deşi monumentul nu mai există, denumirea parcului a rămas legată de acesta. Se ştie că monumentul amintit a fost realizat de arhitectul francez Villaye în 1833 şi înfăţişa o spadă cu două tăişuri aflată pe un soclu lângă care se găseau doi lei. Structura din ciment se afla chiar în mijlocul Parcului, lângă fântâna arteziană, înconjurată de băncuţe şi alei.
Monumentul a fost distrus în 1916 de către ocupanţii turci. O perioadă a purtat denumirea de Parcul Kiseleff , în amintirea guvernatorului rus din perioada Regulamentelor Organice care se află la originile Brăilei moderne.
Şase milioane de lei
În ultimii ani, parcul a început să arate din ce în ce mai rău şi fiindcă până acum locaţia nu a suferit nicio reabilitare generală, municipalitatea s-a gândit să cuprindă în proiectele cu finanţare europeană în Planul Integrat de Dezvoltare Urbană (PIDU) şi o reabilitare a celui mai mare parc.
Suma alocată se ridică la puţin peste şapte milioane de lei. Documentaţia de avizare a lucrărilor a fost aprobată în şedinţa Consiliului Local Municipal din luna iunie.
Proiectul este complex şi cuprinde amenajarea peisageră a zonei- toaletarea şi înlocuirea plantelor, reamenajarea sistemului de irigat cu apă brută din Dunăre, modernizarea reţelei de apă şi a celei de canalizare, reabilitarea bazinului cu fântâna arteziană, reabilitarea gardului cu prefabricate din beton, refacerea aleilor pietonale şi stradale, montarea mobilierului stradal în jurul aleilor şi realizarea dotărilor necesare pentru locurile de relaxare şi de joacă destinate copiilor.
Citeşte amănu