Guvernul din Ucraina se pregăteşte pentru o nouă criză a gazelor în această iarnă, după ce discuţiile de la finele săptămânii trecute dintre preşedintele ucrainean şi cel rus pe tema preţului gazelor nu au dus la niciun acord, spun surse guvernamentale de la Kiev, citate de presa internaţională.
Potrivit cotidianului „Kommersant", Rusia ar fi de acord să reducă preţul gazelor pentru ucraineni, cu condiţia ca Naftogaz, compania de gaze din Ucraina, să fuzioneze cu Gazprom.
Gigantul rus ar avea astfel controlul conductelor de gaze de pe teritoriul Ucrainei, pe unde trec 80% din gazele ruseşti destinate Europei.
Rusia asigură în prezent un sfert din consumul de gaze al europenilor, dar în ţările din centrul şi estul Europei ponderea este mult mai mare şi poate depăşi 90%, cum e cazul Bulgariei.
În ianuarie 2009, un conflict similar dintre cele două ţări a dus la întreruperea livrărilor de gaze ruseşti către Europa prin Ucraina, timp de trei săptămâni. Multe ţări din centrul şi sud-estul Europei, precum Bulgaria, Ungaria, Polonia şi Cehia, au avut de suferit. Situaţia a fost atât de gravă, încât utilizatorii industriali, şcolile şi alte instituţii au fost închise, iar resursele energetice au fost raţionalizate.