Un sat de cehi din Caraş Severin vrea oprirea instalării unor turbine eoliene lângă localitate. Ambasada Cehiei la Bucureşti a sesizat Guvernul Boc. Sursa: EVZ
Ambasada Cehiei la Bucureşti a sesizat Cabinetul premierului de la Bucureşti, solicitând verificări la Sfânta Elena, un sat cu populaţie cehă din judeţul Caraş Severin, unde se cere oprirea unei duble investiţii de eoliene, româno-austriacă, în apropierea localităţii. Satul Sfânta Elena este cel mai vechi sat locuit de minoritatea cehă din Banat, situat la numai câțiva kilometri nord de Dunăre, în dreptul Porților de Fier ale Dunării. Sfânta Elena face parte din comuna Coronini, alături de satul Coronini, care este locuit în majoritate de etnici români. Locuitorii satului Sfânta Elena, sprijiniţi de asociaţii ecologiste din Republica Cehia, cer suspendarea investiţiei eoliene în apropierea localităţii, invocând presupuse probleme de mediu pe care acestea le-ar putea provoca.
Se cer verificări
"Ambasada Cehiei la Bucureşti a trimis scrisori, solicitând Cabinetului premierului şi Ministerului Mediului verificări la faţa locului”, ne-a declarat Anca Marinescu, de la Ambasada Cehiei din Bucureşti. La rândul său, deputatul Merka Adrian-Miroslav, reprezentant al Uniunii Democratice a Slovacilor şi Cehilor din România, ne-a confirmat demersurile Ambasadei Cehiei la Bucureşti.
"La Sfânta Elena face verificări Corpul de Control al Primului-Ministru. S-au solicitat şi probabil vor mai fi solicitate ceea ce ţine de legalitatea acestui proiect: autorizaţiile necesare proiectului, hotărârile de consiliu local, a legalităţii, în general, a demersurilor din acest proiect", ne-a declarat Merka. Lângă Sfânta Elena urmează să fie inaugurate două baterii de instalaţii eoliene, una austriacă şi una integral românească, situate la aproximativ 2 km de vatra satului, dar locuitorii par să nu fie de acord.
"D