Ce înseamnă junk food?
"Junk" (lb. engleză) se traduce "deşeu", iar "food" înseamnă "mâncare". Produsele alimentare "junk" sunt acelea care nu au valoare nutrientă sau au, dar una foarte mică. Acestea conţin cantităţi foarte mici de vitamine şi minerale, dar sunt foarte consistente în calorii provenite din grăsimi şi zahăr. În general, sunt produse procesate, cu aditivi şi multă sare, iar conţinutul de fibre este minim. Cele mai comune "junk food-uri" sunt: produsele din fast-food-uri, chipsurile de cartofi, cârnaţii, gustările sărate, deserturile şi băuturile din comerţ.
Mâncăruri junk, catalogate greşit ca fiind bune pentru copii:
Pizza
Chiar dacă o alegi pe cea vegetariană sau pe cea cu carne de pui, copilul tău va mânca mult prea multă cocă, suprasolicitându-i sistemul digestiv. Mai mult, pizza este plină de carbohidraţi şi calorii, astfel încât îşi va lua necesarul zilnic doar dintr-o singură masă. Restul de minimum două mese vor fi, practic, în plus, acest lucru favorizând îngrăşarea.
Cartofi prăjiţi
Prăjelile trebuie evitate în alimentaţia unui copil cu vârsta de până la 12 ani, deoarece aceasta este perioadă de creştere în care metabolismul se formează.
Prăjituri de casă
Dulciurile au în compoziţie mult zahăr, sunt însiropate, au ciocolată sau mult praf de copt. Acestea duc la apariţia cariilor, diabetului şi a obezităţii.
Sucuri acidulate
Având aditivi, aceste băuturi nu sunt recomandate copiilor sub nicio formă. Nici gazul ce le face accidulate nu este benefic pentru stomac.
Salate cu maioneză
Salata de boeuf, salata de crudităţi, ouăle umplute, toate aceste mâncăruri suprasolicită ficatul şi, de aceea, este bine să le servim micuţilor cât mai rar.
Carnea de porc
Medicii pediatri recomandă ca acest tip de carne să nu fie introdus în alimentaţia copilului până la vârsta de trei ani,