Luna august este perioada cu cele mai bune condiţii de observaţii astronomice din an pentru latitudinea ţării noastre. Bârlădenii, şi nu numai, sunt aşteptaţi la Planetariu pentru a-şi satisface curiozităţile legate de Lună şi alte corpuri cereşti.
Membrii Astroclubului „Perseus“ din Bârlad organizează în seara de 11 august observaţii astronomice în faţa Grădinii Publice. „Pe lângă acţiunile pe care le desfăşurăm la Planetariu, vom face şi observaţii astronomice din stradă, începând cu ora 21.30. Vom observa Luna în special, fiindcă din stradă, este singurul corp ceresc care poate fi observat chiar şi de lângă un bec“, a spus Ciprian Vîntdevară, muzeograf la Planetariul şi Observatorul Astronomic din Bârlad şi coordonatorul Astroclubului „Perseus“.
„Poluarea luminoasă omoară cerul“
El a precizat că scopul acestei acţiuni nu este numai de promovare a astronomiei. „Vrem să aducem cerul mai aproape de oameni şi, în acelaşi timp, să tragem un semnal de alarmă pentru că luminile şi poluarea luminoasă «omoară» cerul şi frumuseţile lui“, a mai spus Vîntdevară. Astronomul a adăugat că luna august este cunoscută ca luna curenţilor meteorici. Sunt celebre perseidele care formează pe cerul de noapte adevărate ploi de stele căzătoare, maximul fiind în perioada 12-13 august. Din păcate, anul acesta fenomenul va fi mai puţin vizibil.
„Luna este în apropierea fazei de Lună plină, făcând astfel greu de observat acest fenomen. În general, curenţii meteorici sunt fenomene pretenţioase, este nevoie de un loc fără poluare luminoasă şi Luna să fie între pătrare (de la ultimul pătrar, până la primul pătrar). În condiţiile actuale, în care Luna va polua luminos cerul, fenomenul va fi greu vizibil“, a încheiat Ciprian Vîntdevară. Drept consolare, informaţii teoretice despre perseide pot fi luate de la Planetariu, care este deschis zilnic. Un bilet de intrare cos