Ospitalitatea are echivalent în toate limbile pământului. O demonstrează site-ul Couchsurfing.org, în spatele căruia se află o organizaţie non-profit care din 2004 a crescut exponenţial în numărul de utilizatori.
În prezent, există peste 1,3 milioane de canapele libere în reţea pentru cei care şi-au luat lumea în cap şi rucsacul în spinare.
Cât despre siguranţă, în şapte ani, n-au fost raportate întâmplări nefericite, mai ales că atunci când te înregistrezi pe site îţi este verificată adresa de domiciliu şi nimeni n-ar apela la canapeaua ta şi nici nu te primesc până când n-ai şi câteva voturi de încredere de la alţi prieteni de pe „CouchSurfing".
Adresele sunt verificate prin poştă
Mai exact, după ce te înscrii ca pentru un cont de pe orice site de socializare, unde poţi face şi o mică donaţie şi-ţi completezi adresa exactă, aştepţi până la două săptămâni să primeşti în căsuţa poştală o vedere cu un cod pe care ulterior îl completezi pe site.
Astfel, după ce eşti verificat nu trebuie decât să iei legătura cu ceilalţi couchsurferi din Bucureşti care organizează întâlniri periodice de socializare. De la ei poţi afla exact cum funcţionează întregul sistem.
Dacă doreşti să pleci şi să aterizezi pe vreo canapea din Roma, Paris sau Barcelona, trebuie să-ţi găseşti în reţea o persoană căreia să-i scrii şi să-i explici când vii şi cât stai. Restul e simplu: nu trebuie decât să te bucuri de experienţa de a cunoaşte o ţară din interior, din casele localnicilor.