O simplă partidă de șah într-o celulă de la Jilava a expus adevărata personalitate a viitorului dictator. Ceaușescu nu suporta să piardă și a făcut scandal când s-a întâmplat asta.
Un fost tovarăș de celulă al lui Nicolae Ceaușescu l-a descris pe acesta ca fiind "singur" și a spus despre el că "se bâlbâia aprig". Autorul descrierii nu avea habar că Ceaușescu e şeful lui în ierarhia utecistă. Cu atât mai puţin nu știa şmecheria întâlnirilor cu Lenuţa în case conspirative.
Episodul homosexualităţii lui Ceauşescu de la Doftana
Nicolae Ceauşescu a petrecut 19 luni în închisoarea Jilava, în perioada iulie 1940- februarie 1942. O singură săptămână, în toamna lui 1941, Pavel Câmpeanu, nume real Beniamin Katz, a convieţuit între aceiaşi patru pereţi cu viitorul dictator. Regimul Jilavei, povesteşte Câmpeanu, era aparte. Tovarăşii de celulă petreceau zăvorâţi împreună 24 de ore din 24. Fără drept de vorbitor, singurele contacte erau paznicii şi gardienii. Uşa se desfereca de două ori pe zi - pentru masa de prânz şi cină.
20 de tineri erau în celula unde s-au cunoscut viitorul sociolog Câmpeanu şi cel ce deveni dictator. „Tuns chilug, purtând o îmbrăcăminte care părea de împrumut şi foarte slab, avea o stângăcie a ţinutei proprie urbanizării nedigerate care, coroborată cu trăsăturile feţei şi cu expresia mai curând imobilă, îi dădea o înfăţişare puţin atrăgătoare (...) Ceauşescu nu numai că se bâlbâia aprig, dar şi purta pe chip o crispare ce părea să vestească această meteahnă", şi l-a amintit Câmpeanu.
Din miezul unei întâmplări al cărei protagonist a fost, Câmpeanu prefigurează personalitatea tiranului. Într-o zi, s-a organizat un „campionat de şah" în celulă. Ceauşescu nu participase la competiţie. Dar l-a provocat pe câştigătorul ei la întrecere. Învins, în hazul celorlalţi, Ceauşescu a părut excesiv de contrariat şi fur