Bursele au fost „sălbatice“ săptămâna trecută. Politicienii şi finanţiştii s-au acuzat reciproc. Liderii financiari şi din mediul bancar s-au arătat nemulţumiţi faţă de conduita politicienilor din SUA şi Europa, faţă de lipsa lor de viziune şi slaba reacţie decizională.
La rândul lor, liderii politici americani şi europeni s-au declarat foarte îngrijoraţi că „industria financiar-bancară" nu a dat drumul la creditele atât de necesare repornirii economiei, după ce guvernele s-au umplut de datorii încercând să salveze instituţiile financiare, la izbucnirea crizei. Cetăţenii din SUA şi Europa resimt cel mai mult şi direct acea „salvare" şi, cu cinism, li se aduce la cunoştinţă că, în perioada următoare, vor fi aplicate noi măsuri de „austeritate".
În numeroase state europene intensitatea convulsiilor sociale este în creştere, teama de tot felul de ameninţări paralizează până şi acţiunile pe termen scurt, iar procesele electorale din unele ţări îi fac pe politicieni să penduleze între populism şi mercantilismul vulgar. China spune că-i pasă de această „zarvă", contabilizându-şi sumele din trezorerie, iar Rusia stă atentă la aceste jocuri pentru a nu rămâne pe dinafară când viitorii actori globali îşi vor redistribui rolurile pe marea scenă a lumii.
Charta Atlanticului - un vis îndepărtat
Pe 14 august s-au împlinit 70 de ani de la lansarea Chartei Atlanticului, celebru document redactat într-o telegramă, de 376 de cuvinte, a lui Roosevelt şi Churchill, după prima lor întâlnire la bordul navei „Augusta". Charta Atlanticului a pus bazele relaţiilor transatlantice, a subliniat importanţa intensificării cooperării interguvernamentale, a reafirmat rolul instituţiilor multilaterale şi a prefigurat sistemul internaţional care avea să urmeze războiului.
A vorbi de o asemenea aniversare în contextul de astăzi, când relaţiile transatlantice par a s