Nemţeanul face parte din misiunea UE de monitorizare a respectării drepturilor omului în zona de conflict dintre Georgia şi Osetia de Sud.
Alexandru Găluşcă face parte din grupul de români care participă la misiunea Uniunii Europene de monitorizare a situaţiei din zona de demarcaţie dintre Georgia şi Osetia de Sud, regiune măcinată de numeroase conflicte armate începând din anul 1989. „M-am înscris pentru a participa la misiune pe o pagină de internet şi prin intermediul Ministerului de Externe. Am fost plăcut surprins când am fost selectat să fac parte din următorul lot care va pleca în Georgia pentru un an“, explică Alexandru cum a început aventura georgiană.
Odată selectat, pe 17 ianuarie 2011 pietreanul a ajuns în teatrul de operaţiuni. A trebuit să facă numeroase antrenamente şi să dea tot felul de teste. Se mândreşte cel mai mult că a trecut antrenamentul pentru securitate în mediu ostil – Hostile environment security training.
Graniţa trece prin mijlocul cimitirelor
Într-o regiune în care conflictele pot reizbucni cu violenţă oricând, membrii misiunii de monitorizare trec adesea prin situaţii dificile. „Au fost câteva momente tensionate, de exemplu în perioada Sărbătorilor Pascale. Din cauză că graniţa impusă de ruşi trece chiar şi prin mijlocul cimitirelor, populaţia putea să înceapă din nou conflictul, căci, la mormintele celor decedaţi în război georgienii se întâlneau cu cei din Osetia de Sud. Era normal să îşi aducă aminte cel puţin de atrocităţile din august 2008“, relatează Alexandru Găluşcă.
Alte momente dificile au fost când opoziţia a încercat răsturnarea preşedintelui georgian Saakashvilli şi a guvernului instalat democratic. „Au fost demonstraţii puternice, în care şi-au pierdut viaţa doi civili şi un poliţist. În Georgia există o mică populaţie rusofilă, precum şi vârstnici nostalgici, iar pentr