Tehnologia nucleară de ultimă generaţie dezvoltată de americanii de la Westinghouse Electric a primit avizul de siguranţă al Comisiei de Reglementare în domeniul Nuclear. Lider mondial în acest sector, SUA se pregătesc să construiască noi reactoare care nu au nevoie de electricitate pentru răcirea combustibilului.
După cutremurul devastator din Japonia, care a dus la scurgeri de radiaţii la centrala nucleară Fukushima, dezbaterea pe marginea beneficiilor şi a pericolelor reprezentate de energia atomică a revenit în atenţia opiniei publice. Ţări puternice, precum Germania şi Elveţia, au decis să renunţe de tot la programul nuclear şi să închidă reactoarele existente. Alte ţări, printre care şi Statele Unite, continuă să dezvolte această tehnologie, încurajate de preţul mic al energiei nucleare şi de emisiile reduse de dioxid de carbon pe care le generează astfel de centrale.
La finele săptămânii trecute, Statele Unite au făcut un pas înainte. Comisia de Reglementare în domeniul Nuclear a certificat faptul că ultima generaţie de reactoare dezvoltate de compania americană Westinghouse Electric, unul dintre cei mai mari constructori de tehnologie nucleară din lume, a întrunit toate condiţiile de siguranţă pentru care a fost testată. Statele Unite au în plan ridicarea mai multor unităţi nucleare de acest tip în Florida, Georgia şi Carolina de Sud. Patru astfel de reactoare se construiesc deja în China, dar pentru a aplica noua tehnologie şi pe piaţa americană era nevoie de avizul Comisiei de Reglementare.
Un nou sistem de răcire
Dezvoltatorii noului reactor au arătat că, pentru răcirea combustibilului, nu este nevoie de electricitate. Aceasta în condiţiile în care centrala de la Fukushima a cedat tocmai pentru că fusese întreruptă alimentarea cu energie a sistemului de răcire.
Astfel, în cazul unui accident la noul reactor, numi